Kroon en Brug

Wanneer een tand of kies verzwakt is door een grote vulling en/of een wortelkanaalbehandeling, is het vaak verstandig om de tand of kies te verstevigen door middel van een kroon. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand.

Een kroon is een soort van kapje over de tand of kies heen. Hiertoe slijpt de tandarts eerst een gedeelte van de desbetreffende tand of kies af. Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Hierna wordt een afdruk gemaakt zodat de tandtechnieker een kroon op maat kan maken.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt.